Tuesday, February 4, 2014

Wang Harta Saudara

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Mungkin apa yang nak aku coret ni realiti kehidupan dunia ini. Bila sebut harta, duit maka sinonim lah dengan saudara ataupun adik beradik. Mengimbau zaman kecik-kecik semuanya ok...semuanya happy..semuanya bersama.. Bila dah besar masing-masing dah ada keluarga sendiri..kehidupan sendiri... tetapi takan boleh lari dari saudara-saudara sendiri. Sebab itu lah ada di dunia ini selain dari harta benda.Haha..

Kenapa??? Bila pasal harta benda atau wang ringgit orang suka membuat fitnah, dengki sesama sendiri, tamak, mengungkit dan macam-macam benda negatif datang. Kalau yang positif tu jarang-jarang lah boleh dapat. Kalau positif pun sebab dapat harta banyak...Hahaha.. Kalau dapat. Puiiii...

Susah nak puaskan hati orang. walaupun saudara sendiri, susah nak bagi orang faham.. Ermm.. kalau reta yang dapat tu jutaan ringgit. Adoiii.. Sedih sedar sikit yang kita hidup di dunia ni bukan mengejar harta. berlawan sape ada harta banyak tetapi kebahagian yang hakiki yang kita nak... Kalau banyak harta..Tetapi saudara sendiri yang ditindas yang dikeji yang dihina baik xde harta lagi bagus.

Apa salahnya apa yang ada dikongsi bersama. Kalau nak berkongsi pun biarlah betul caranya biar kena dengan gayanya. Setakat berlagak macam org kaya org hebat tapi apa pun tarak tu lagi hampeh...Lumrah hidup yang senang berkekek-kekek, yang susah terus dipijak dicaci. 

Minta dijauhkan perkara2 yg melibatkan harta. Hope adik beradikku sentiasa ingt asal usul. In sha Allah berkongsi takan habis reta tu..makin bertambah... Moga Allah terus memberikan rezeki yang berganda buat keluargaku dan dia.

Kadang-kadang diam itu lebih baik...
Diam x beerti salah, berundur x beerti kalah.

Penawar

Islam itu indah 

TQ, kerana meninjau!

0 komeng:

Post a Comment

tinta sname